Vad händer om jag tappar bort en nyckel?

Om du har tappat din nyckel och vill ersätta denna så du komma till vårt kontor och få en nyckelkvittens. Den ger dig rätt att hos Norrskydd beställa en ny nyckel mot en kostnad. När du sedan flyttar ut kommer vi att vara tvungen att göra en låsomläggning som du som hyresgäst får stå för. Vad den kostar är olika mellan alla fastigheter beroende på låssystem. Skulle det vara så att du känner dig otrygg i din bostad efter att du tappat din nyckel går det självklart att göra en låsomlägging medan du bor kvar.

Jag har tappat bort min hyresavi. Hur gör jag nu?

Logga in på mina sidor och fortsätt till "Mina betalningar". Där finns all information du behöver för att kunna betala din hyresavi och du kan även se om den är betald eller inte ifall du skulle vara osäker. Det är viktigt att komma ihåg är att informationen bara uppdateras en gång i veckan.

Hur gör jag för att betala hyra med autogiro?

Om du väljer att betala med autogiro slipper du att manuellt betala din hyresavi. Enkelt och bekvämt. Vad du själv måste se till är att det finns pengar på det angivna kontot dagen före den sista bankdagen varje månad och kontrollera att din hyra faktiskt dragits vid månadsskiftet. När ditt autogiro fungerar upphör dina hyresavier att komma såvida du inte bor i något av våra hus med debitering av varmt och kallt vatten, där månadskostnaden förändras beroende på din förbrukning. I samband med din inflyttning och signering av kontraktet så bifogar vi alltid en förtryckt blankett från autogirot.

Skulle du vilja göra detta vid ett senare tillfälle så finns blanketter att hämta hos oss.

 

 

 

Får jag hyra ut min lägenhet i andrahand?

Du får hyra ut din lägenhet i andrahand om du ska tex. arbeta eller studera på annan ort. Dock under max ett år. Du kan läsa mer om andrahandsuthyrning i vår uthyrningspolicy. Det är viktigt att komma ihåg att det är du som förstahandshyresgäst som ändå är ansvarig för att hyran blir betald och att din andrahandshyresgäst sköter sina åtaganden kring skötseln av din lägenhet. Var noga med att skriva ett andrahanskontrakt med din hyresgäst och skicka en kopia till RAWI.

Jag vill hyra en p-plats med motorvärmare eller ett garage.

Kontakta oss med dina önskemål via mail eller telefon så ser vi om det finns någon parkeringsplats som passar. Efter överenskommelse så skickar vi ett kontrakt med posten hem till dig.

Hur gör jag för att säga upp min lägenhet?

En uppsägning ska ske skriftligen där ditt namn, lägenhetsnummer och till vilket datum du önskar vara utflyttad ska framgå. Du har alltid tre månaders uppsägningstid från kommande månadsskifte. Har du kvar ditt hyreskontrakt så kan du säga upp i en särskild ruta på det och antingen komma in med det på vårt kontor eller skicka det via post. Vill du flytta ut tidigare så kan du ange det också, men vi kan inte garantera att kommande hyresgäst kan flytta in från det datumet. Under uppsägningstiden är du också skyldig att visa lägenheten för nästa tilltänkta hyresgäst.

Får jag förvara något i trapphuset?

Nej. Föremål som cyklar, barnvagnar eller rollatorer får inte förvaras i trapphuset. Detta eftersom risken för anlagd brand ökar och det kan även försvåra utrymning vid eventuell brand.

Har du några frågor kan du kontakta Rawi kundtjänst.

Får jag grilla på min balkong?

Att grilla på balkongen innebär en stor brandrisk och det är därför inte tillåtet att grilla där, inte heller med elgrill. Vi hänvisar våra hyresgäster till de allmänna ytorna som hör till våra fastigheter där det är tillåtet att grilla.  

Är det tillåtet att ha husdjur i lägenheten?

Det är tillåtet att ha husdjur i RAWIs fastigheter. Tänk bara på att det är du som är ansvarig för att dina djur inte stör de övriga boende i huset. Har du en utekatt så är det viktigt att komma ihåg att du är ansvarig för vad den gör även utanför lägenheten. Kattsand och smådjursströ hör hemma i de brännbara soporna och får absolut inte spolas ned i avloppet.

Vilka regler gäller när jag flyttar ut?

Du ska vara utflyttad senast kl. 12 på den dagen efter att ditt hyresavtal har upphört att gälla. Infaller detta under lördag, söndag eller helgdag så sker utflyttningen första vardagen därefter. Nycklarna lämnas då in på Rawis kontor på Bryggargatan 14 och du överlämnar din lägenhet till nästa hyresgäst ordentligt städad och tömd. Glöm inte att boka besiktning i samband med din utflyttning.

 

Får jag ha en studsmatta, badpool eller gungställning på gården?

Tyvärr inte. Vi förstår att dessa saker uppskattas framförallt av våra yngre hyresgäster, men enligt lag så är Rawi som hyresvärd ansvarig för alla olyckor som sker på de gemensamma ytorna kring våra fastigheter. Vi har därför beslutat att hyresgäster inte får montera upp studsmattor, gungställningar eller pooler på gården för allas säkerhet. 

Angående stoppade sänggavlar

Stoppade sänggavlar får inte placeras direkt mot en yttervägg. Det kan leda till att det blir fukt och mögel bakom sänggaveln. Skulle det vara så att det inte går att placera sängen mot någon annan vägg, så måste man se till att det finns en luftspalt mellan gavel och vägg.

Prislista kallt och varmt vatten

I våra två nyaste hus, Höken 15 och Forellen 7, har vi mätning av kall - och varmvatten i varje lägenhet. Detta gör det möjligt för våra hyresgäster att påverka sitt miljöavtryck och även sin boendekostnad. Vid separat debitering av vattnet behöver man inte betala för grannens duschvanor och får en låg förbrukning om man till exempel spenderar mer tid på sommarstugan än i lägenheten under vissa delar av året. 

 

Prislista VV & KV Höken och Forellen 7

Fast VA-avgift

    1010,00   

kr/år

Kallvatten

       21,48 

kr/m3

Varmvatten

       65,92 

kr/m3

- varav uppvärmningsavgift

       44,44   

kr/m3

Administrativ avgift

     240,00   

kr/år

 

Senast uppdaterad 20221216.

Betala hyra

I mitten av varje månad skickar vi ut våra hyresavier.

Betalar man inte hyran i tid så skickas automatisk ett inkassokrav ut på 180:- kronor och dröjsmålsränta enligt §6 räntelagen. Om hyran fortfarande inte är betald efter en månad så går ärendet över till kronofogden som då för ärendet vidare.

Tänk på att regelbunden sen inbetalning kan innebära uppsägning.

Du kan läsa mer om Colligent Inkasso på deras hemsida www.colligent.se.

Prislista el

När du hyr en lägenhet eller parkeringsplats av RAWI behöver du inte teckna något särskilt elavtal. Vi

köper in el kollektivt och kan på så sätt ge dig som hyresgäst en lägre fast avgift än vad som skulle vara

möjligt vid tecknande av enskilt avtal.

Prislista el

Motorvärmare*

       

 

Energi, certifikat, skatt & rörlig nätavgift

     2,04  

kr/kWh

Elbilsladdplats*

         

 

Energi, certifikat, skatt & rörlig nätavgift

      2,04  

kr/kWh

Fast avgift

3000

kr/år
Fast energiavgift

360

kr/år

Bostad    
Energi, certifikat, skatt & rörlig nätavgift

 1,54

kr/kWh

Fast nätavgift

     1294

kr/år

Fast energiavgift

240

kr/år

 

*Motorvärmare och Elbilsladdplatser har inga fasta nätavgifter utan betalar ett effektanvändningspåslag om 0,5 kr/kWh

 

Priserna gäller från och med den 1 januari.

Senast uppdaterad 20220908

 

Vad får jag förvara på min parkeringsplats?

Oavsett om du har en parkeringsplats ute med motorvärmare eller ett garage, så måste bilen som förvaras där vara i körbart skick. 

  • Den får inte nyttjas som förvarings - eller lageryta. T.ex kartonger, utemöbler, stolar tec. 
  • Tillbehör till bil i begränsad omfattning får förvaras på parkeringsplatsen. Dock max en omgång däck. 
  • Brännbara vätskor och gaser får inte förvaras i garaget, t.ex. jeepdunkar och gasflaskor. 

För dig som har en parkeringsplats utomhus är det också bra att veta att du själv håller din plats snöfri, halkfri och städad. RAWI sköter snöröjningen av de gemensamma ytorna av parkeringen.  

© Fastighets AB RAWI • Bryggargatan 14, 941 63 PITEÅ • Tel 0911-150 40, • rawi@rawi.se